İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Renk Körlüğü

Renk Körlüğü

Renk körlüğü nedir?

Renk körlüğünüz varsa, renkleri çoğu insandan farklı gördüğünüz anlamına gelir. Çoğu zaman, renk körlüğü belirli renkler arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır.

Genellikle renk körlüğü ailelerde görülmektedir. Tedavisi yoktur, ancak özel gözlükler ve kontakt lensler yardımcı olabilmektedir.Renk körlüğü olan çoğu insan uyum sağlayabilir ve günlük aktivitelerde sorun yaşamaz.

Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?

Renk körlüğünün en yaygın türü, kırmızı ve yeşil arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır. Başka bir tür, mavi ve sarı arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır. Tamamen renk körü olan insanlar renkleri hiç görmezler, ancak bu çok yaygın değildir.

Kırmızı-yeşil renk kusuru

Renk körlüğünün en yaygın türü, kırmızı ve yeşil arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır .4 çeşit kırmızı-yeşil renk körlüğü vardır:

  • Deuteranomali , kırmızı-yeşil renk körlüğünün en yaygın türüdür. Yeşilin daha kırmızı görünmesini sağlar. Bu tip hafiftir ve genellikle normal aktivitelerin önüne geçmez.
  • Protanomali , kırmızının daha yeşil ve daha az parlak görünmesini sağlar  Bu tip hafiftir ve genellikle normal aktivitelerin önüne geçmez.
  • Protanopi ve dötoranopi hem sen yapamaz hale farkı anlatmak  hiç kırmızı ve yeşil arasında.

Mavi-sarı renk kusuru

Bu daha az yaygın olan renk kusurutürü, mavi ile yeşil ve sarı ile kırmızı arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır.

2 çeşit mavi-sarı renk kusuru vardır:

  • Tritanomali , mavi ile yeşil ve sarı ile kırmızı arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır.
  • Tritanopia , mavi ile yeşil, mor ile kırmızı ve sarı ile pembe arasındaki farkı anlayamamanızı sağlar. Ayrıca renklerin daha az parlak görünmesini sağlar.

Tam renk körlüğü

Tam renk körlüğünüz varsa, renkleri hiç göremezsiniz. Buna monokromasi de denir ve oldukça nadirdir. Türüne bağlı olarak, net görmede de sorun yaşayabilir ve ışığa karşı daha hassas olabilirsiniz.

Renk körlüğü belirtileri nelerdir?

Renkk körlüklerinin ana belirtisi, çoğu insanın yaptığı gibi renkleri görememektir. Renk körüyseniz, aşağıdakileri görmekte sorun yaşayabilirsiniz:

  • renkler arasındaki fark
  • Renkler ne kadar parlak
  • Farklı renk tonları

Renk körlüğü belirtileri genellikle o kadar hafiftir ki onları fark etmeyebilirsiniz. Ve renkleri görme şeklimize alıştığımız için, renk körlüğü olan birçok insan, sahip olduklarını bilmiyor.

Çok ciddi renk körlüğü vakaları olan kişilerde, hızlı yan yana göz hareketleri (nistagmus) veya ışığa duyarlılık gibi başka semptomlar da olabilir.

Renk körlüğü riski altında mıyım?

Erkeklerin renk körlüğü için kadınlara göre çok daha yüksek riskleri vardır. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda renk körlüğünüz olma olasılığınız daha yüksektir:

  • Ailede renk körlüğü öyküsü var
  • Glokom veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi belirli göz hastalıklarınız varsa
  • Diyabet, Alzheimer hastalığı veya multipl skleroz (MS) gibi belirli sağlık sorunlarınız varsa
  • Bazı ilaçları al
  • Beyaz

Renk kusuruna ne sebep olur?

Gözde renk körlükleri en yaygın türleri genetiktir, yani ebeveynlerden geçer. Renk körlüğünüz genetikse, renk görüşünüz zamanla daha iyi veya daha kötü olmaz.  

Gözlerinizi veya beyninizi etkileyen bir hastalığınız veya yaralanmanız varsa, ileriki yaşlarda da renk körlüğü yaşayabilirsiniz .

Renk körlüğü ebeveynlerden nasıl geçer?

Renk körlüğü gibi durumlar, ebeveynlerden çocuklarına kromozom adı verilen gen grupları aracılığıyla aktarılır.

X ve Y kromozomları adı verilen bunlardan bazıları, doğumda erkek mi yoksa kadın mı olduğunuzu belirler. Erkeklerde 1 X kromozomu ve 1 Y kromozomu, dişilerde ise 2 X kromozomu bulunmaktadır. Size kırmızı-yeşil renk körlüğü verebilecek genler, X kromozomuna aktarılır.

X kromozomundan geçtiği için kırmızı-yeşil renk körlüğü erkeklerde daha sık görülmektedir Bunun nedeni ise:

  • Erkeklerin annelerinden sadece 1 X kromozomu vardır. Eğer bu X kromozomu kırmızı-yeşil renk körlüğü genine sahipse (normal bir X kromozomu yerine), kırmızı-yeşil renk körlüğüne sahip olacaklardır.
  • Dişilerde biri annesinden biri babasından olmak üzere 2 X kromozomu vardır. Kırmızı-yeşil renk körlüğüne sahip olmak için, her iki X kromozomunun da kırmızı-yeşil renk körlüğü genine sahip olması gerekir.

Mavi-sarı renk körlüğü ve tam renk körlüğü diğer kromozomlara aktarılır, bu nedenle erkekleri ve kadınları eşit olarak etkilerler.

Hangi hastalıklar veya yaralanmalar renk körlüğüne neden olur?

Gözleriniz veya beyninizin rengi görmenize yardımcı olan kısmı hasar görürse renk körlüğüde olabilmektedir. Buna şunlar neden olur:

  • Glokom veya makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları
  • Alzheimer veya multipl skleroz gibi beyin ve sinir sistemi hastalıkları
  • Plaquenil (romatoid artrit ilacı) gibi bazı ilaçlar
  • Göz veya beyin yaralanmaları

Renk görüşünüz yaşlandıkça daha da kötüleşir, özellikle gözünüzde bulutlu bir alan olan katarakt alırsanız.

Renk körlüğünün tedavisi nedir?

Ailelerden geçen renk körlüğünün tedavisi yoktur, ancak çoğu insan buna uyum sağlamanın yollarını bulur. Renk kusuru olan çocuklar bazı sınıf etkinliklerinde yardıma ihtiyaç duyar ve renk kusuru olan yetişkinler pilot veya grafik tasarımcı olmak gibi belirli işleri yapamamaktadır. Renk körlüğünün çoğu zaman ciddi sorunlara yol açmadığını unutmayın.

Göz kusuru başka bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkıyorsa, doktorunuz soruna neden olan durumu tedavi edecektir. Renk körlüğüne neden olan bir ilaç alıyorsanız, doktorunuz ne kadar alacağınızı ayarlar veya farklı bir ilaca geçmenizi önerir.

Renk körlüğü günlük görevlerde sorunlara neden oluyor ise yardımcı olabilecek cihazlar ve teknolojiler vardır:

Renk körlüğü

Gözlük ve kontaklar. Özel kontakt lensler ve gözlükler, renk körü olan kişilerin renkler arasındaki farkı anlamasına yardımcı olabilmektedir.

Renk körlüğü

Görsel yardımlar. Renk körlüğün ile yaşamanıza yardımcı olacak görsel yardımcıları, uygulamaları ve diğer teknolojileri kullanabilirsiniz. Örneğin, telefonunuz veya tabletinizle fotoğraf çekmek için bir uygulama kullanıp ve ardından o alanın rengini öğrenmek için fotoğrafın bir kısmına dokunabilirsiniz.

Seçeneklerinizi göz doktorunuzla konuşun. Bu ipuçlarını unutmayın:

  • Günlük işlerinizde size yardımcı olabilecek görsel yardımcılar ve teknoloji hakkında doktorunuza danışın.
  • Ailelerde de görülebileceğinden, aile üyelerini renk körlüğünün kontrolünü yaptırmaya teşvik edin.

OPTİKBİLGİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir