Optisyen Nedir ?
Optisyen nedir? Üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksek okullarından optisyenlik bölümünü başarı ile bitirip diploma almaya hak kazanan kişilerdir. Optisyen, göz hekimi tarafından reçetelendirilen gözlük veya kontak lenslerin hastaya satışını , montajını ve teslimatını yapan kişidir.

Optisyenin Görevleri
- Müşterinin stil , yüz ve numarasına uygun çerçeveyi seçmesinde yardımcı olmak.
- Hastanın numarasına göre camlarına uygun inceltmelerin (indeks) bilgisini vermek.
- Hastanın kullanım alanına göre camlarda yer alan filtrelerin bilgisini vermek ve uygun olan filtre hakkında hastayı yönlendirmek.
- Çerçevenin yapısına göre kullanılması gereken camların bilgilerini vermek ve teknik yapı bakımından uygunluğunu kontrol etmek.
- Satış işlemi gerçekleştirildikten sonra montaj için gerekli olan ölçüleri almak. (Pd-pH-Verteks vb.)
- Satışı yapılan camların siparişini oluşturmak ve gerekli süreci takip etmek.
- Camlar geldikten sonra alınan ölçülere göre camın montajını yapmak ve teslimata hazırlamak.
- Hastayı teslimat hakkında bilgilendirmek teslimatı yapmak gerekli kullanım bilgilerini vermek.(Prograsif camlarda Baş ve Göz hareketleri , alışma süreci vb.)
- Kontak lens hakkında bilgi vermek ve sipariş oluşturmak.
- Kontak lensin takıp çıkarma ve bakımı konusunda hastayı bilgilendirmek.
- Gözlük onarım ve bakımlarını yapmak.
Optisyen Nedir ? Kimler Optisyen Olabilmektedir ?
Optisyen olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişilere denmektedir. Optisyenlik mesleğini icra edebilmek için her hangi bir fiziksel bir engelinin bulunmaması gerekmektedir. Optisyen olan kişi görevini icra ettiği süre boyunca farklı her hangi bir iş ile meşgul olamaz. Göz hekimleri veya eczacılar optisyen olsalar bile bu iki mesleği aynı anda icra edemezler. Ama Geçmişte optisyen olabilmek için Türk vatandaşlığı şartı aranıyor iken 2004 yılında yürürlüğe giren 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun ile Gözlükçülük Kanunu yürürlükten kaldırıldı. Oysa Yeni düzenlemede de bu mesleğin Türk vatandaşlarınca yapılabileceği hükmüne yer verilmedi. Böylece yabancıların gözlükçülük yapmasının önündeki yasal engel ortadan kalktı.
Fenni Gözlükçü Kimdir ?
Fenni gözlükçü optisyenlik bölümleri açılmadan önce gerekli kurs ve sınavları verip ruhsatname almaya hak kazanan kişilere denir. Optisyenlik bölümleri açıldıktan sonra bu kurs ve sınavlar kaldırılmıştır bu tarihten itibaren gözlükçülük tarihe karışmıştır. Fakat Günümüzdeki fenni gözlükçüler optisyenlerle aynı kanunda yer almaktadır.
Katkılarından dolayı Opt. Ramazan ÇAVUR’ a teşekkür ederiz.