kırmızı gözler nedir?
kırmızı gözler Gözdeki damarlar kanla şiştiğinde veya patladığında kırmızı göz küresine neden olduğunda kırmızı gözler oluşur. Bu süreç sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda yorgun veya hasta görünmenize de neden olabilir. Ancak çoğu zamangözdeki kanama zararsızdır ve hızla tedavi edilebilir. Uzun süre devam eden ağrılı bir kırmızı göz ciddiye alınmalıdır. Kırmızı göz yaşarsanız veya çocuklarda kırmızı gözler fark ederseniz, iltihaplanma veya enfeksiyon belirtisi olabileceğinden bir göz doktoruna danışın.
Kırmızı gözler Belirtileri şunları içerir:
- Kaşıntılı ve kırmızı gözler
- Aşırı gözyaşı üretimi
- Gözlerden lifli akıntı
- ışığa duyarlılık
- Görüşünüzde anormal değişiklikler
- göz yanması
- Bulanık veya puslu görme
- Göz kapaklarının üzerinde ağırlık
- Göz yorgunluğu
- Esnek bir deşarj
- Gözlerde kızarıklık
- ağrılı gözler
- Işık hassaslığı
- Korneada beyaz nokta

Kırmızı gözler neden oluşur
Kan damarları genişlediğinde kırmızı gözler oluşabilir ve bu da daha fazla kan dolaşımına neden olur. Normalde beyaz olan dış göz derisi kırmızıya döner ve birbirine sıkı sıkıya bağlı kırmızı damarlar ağı belirir.
Kırmızı gözlerin farklı nedenleri olabilir, ancak iç ve dış etkileri ayırt edebilmelisiniz.
Bu nedenlere örnekler şunlar olabilir:
- Kuru, iklimlendirilmiş hava
- Uyku eksikliği
- Yüzme havuzu klor
- Kozmetik ürünler
- Uzun süre ekran çalışması
- Alkol tüketimi
- Kontakt lens kullanma
- alerjiler
- konjonktivit
- Arpacık
- Gözün iltihaplanması veya yaralanması
Ağır hapşırma ve öksürme veya sık sık gözlerinizi ovmak da tetikleyici olabilir. Kızarıklık iki hafta sonra kaybolmazsa ve yoğun kaşıntı, baş dönmesi veya yanma gibi başka semptomlarınız varsa, bir göz doktoruna başvurmalısınız.
Kırmızı gözleri tedavi edip etmemeniz, nedene ve kızarıklığın derecesine bağlıdır. Çok az uyku, ekran karşısında çalışmak veya alkolün etkisinden kaynaklanan kızarıklıklar için genellikle toparlanma ve dinlenme yeterlidir. Gözünüzde sakinleştirici etkisi olan göz damlaları, göz spreyleri veya merhemler de gözyaşı yerine kullanılabilir.
Tedaviye ihtiyaç duyan kırmızı gözler, iltihaplanma, alerji veya enfeksiyon tarafından tetiklenenlerdir. Bu durumda antihistaminik etkili göz damlası veya düşük doz kortizonlu göz damlası kullanıp bir göz doktoruna görünmelisiniz.
Ancak, meseleleri kendi elinize almayın. Bir göz doktorunu ziyaret edin ve durumunuza en uygun göz damlasının türünü belirlemesine izin verin.
Alerji, kırmızı gözlere neden olur mu?
Herhangi bir tür alerjisi olan insanlar kırmızı gözlere eğilimlidir. Bazıları tüylü evcil hayvanlara, toza veya klimaya alerjisi vardır ve diğerleri hava kirleticilerine, güçlü kokulara veya dumana tahammül edemez.
Kuru gözler kırmızı gözlere neden olur mu?
Göz yeterince gözyaşı dökemiyorsa veya gözyaşları çok çabuk buharlaşıyorsa, kuru göz alabilirsiniz. Bu durum gözünüzde ağrıya, korneada ülsere ve bazı istisnai durumlarda görme bozukluğuna neden olabilir.
Konjonktivit kırmızı gözlere neden olur mu?
Konjonktiva şişlik ve tahriş ile enfekte olduğunda buna pembe göz olarak da bilinen konjonktivit diyoruz. Bu enfeksiyon gözdeki kan damarlarını rahatsız ederek şişmelerine neden olur. Gözün bu yanma veya iltihaplanma durumu, sklerayı (gözün beyaz bölgesi) beyazdan kırmızıya dönüştürür.
Birçok konjonktivit enfeksiyonu virüsler nedeniyle oluşur ve genellikle bulaşıcıdır. Enfeksiyon bir üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilişkilendirilebilir ve öksürük yoluyla bulaşabilir. Ayrıca kontamine parmaklar yoluyla veya kişisel eşyaların paylaşılması yoluyla da aktarılabilir.
Aşağıdaki konjonktivit semptomlarının farkında olun ve gerektiğinde bir göz doktoruna danışın:
- Kaşıntılı ve kırmızı gözler
- Aşırı gözyaşı üretimi
- Gözlerden lifli akıntı
- ışığa duyarlılık
- Görüşünüzde anormal değişiklikler
Konjonktivit gibi enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Sadece kendi havlularınızı, banyo malzemelerinizi ve kişisel bakım ürünlerinizi kullanın ve merhem ve damla kullanmadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın.
Kornea ülserleri kırmızı gözlere neden olur mu?
Bakteriyel enfeksiyon ve kontakt lenslerin yanlış kullanımı kornea ülserinin en yaygın nedenleridir. Bu, korneada açık bir yara nedeniyle oluşan ve ağrılı kırmızı göze neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Bu durum görme kaybına ve hatta bazı durumlarda göz kaybına neden olabileceği için göz ardı edilmemelidir. Acil tedavi önerilmektedir.
Belirtiler şunları içerebilir:
- Gözlerde kızarıklık
- Ağrı
- ağrılı gözler
- Işık hassaslığı
- Korneada beyaz bir nokta
Bu göz bozukluklarının yanı sıra kırmızı gözler güneşe maruz kalma, gözdeki toz parçacıkları, halka açık havuzlarda yüzme ve çevresel kirleticilerin bir sonucu da olabilmektedir.
Kırmızı gözler tedavisi
Kırmızı gözlere ne yol açar?
Uykusuz geceler, alkol tüketimi, alerjiler veya kontakt lenslerin yanlış kullanımı kırmızı gözlere katkıda bulunabilir. Aktivitelerinizin yanı sıra, çevre kirleticiler, göz yorgunluğu, gözleri aşırı ovmak veya gözünüzde kuruluğa neden olan herhangi bir unsur, örneğin yetersiz gözyaşı üretimi, kuru hava koşulları ve ısı nedeniyle kırmızı gözlere neden olabilmektedir.
Ayrıca soğuk algınlığı, grip, kuru göz sendromu, konjonktivit, bakteri, enfeksiyonlar ve diğer durumlar gözlerde pembemsi bir renk tonuna veya kızarıklığa neden olabilmektedir.

Kırmızı gözler nasıl tedavi edilir
Kırmızı gözlerin nedenleri değişir ve tedaviler de öyle. Küçük kızarıklık, ev ilaçları ile tedavi edilir; bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda bir optometrist ile görüşmenizi öneririz:
- Bulanık görme ile kırmızı gözler
- Şiddetli ağrı ile kırmızı gözler
- Sarı veya yeşilimsi akıntılı kırmızı gözler
- Göz kapaklarında ağırlık
- Uzun süreli kuru gözler
Doğal ilaçlar
Küçük kırmızı göz salgınları, aşağıdakiler gibi doğal ilaçlarla tedavi edilebilmektedir:
- Gözlerin steril su ile iyice yıkanması.
- Soğuk kompres, gözü yatıştırmaya ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Temiz bir pamuklu ped kullanın, soğuk suya batırın ve gözlerinizin üzerine koyun.
- Ya kırmızı gözünüz varsa göz makyajı yapmaktan kaçının ya da gözü rahatsız edici herhangi bir maddeden uzak tutmak için hipoalerjenik makyaj kullanın.
Gözlerimiz gözyaşı şeklinde bazı doğal temizleyiciler taşır. Ayrıca yatıştırıcı, antibakteriyel ve tamamen doğaldırlar.
Göz damlası veya yıkama
Diğer durumlarda, göz damlası kullanmak kırmızı gözü tedavi etmek için çözüm olmaktadır.
Damlalar (yapay gözyaşı olarak da bilinir), özellikle kırmızı göz kuruluğundan kaynaklanıyorsa faydalı olabilir.
Kızarıklığın yanında sulu veya kaşıntılı gözleriniz varsa, bunun nedeni muhtemelen tanımlanamayan bir alerjidir. Hava değişiklikleri veya mevsimsel alerjiler nedeniyle gözleriniz kızarırsa antihistamin damlaları kullanılabilmektedir. Kızarıklık iki günden fazla devam ederse bir göz doktoruna danışmanız önerilmektedir.