İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Göz kuruluğu nedir?

Göz kuruluğu nedir?

Göz kuruluğu nedir ?

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu , azalmış gözyaşı üretimi veya gözyaşı filmi anormallikleri, göz yüzeyinin yeterli şekilde yağlanmasına izin vermediğinde ortaya çıkar.  Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, en sık kadınlar etkilenmektedir.

Göz Kuruluğu Belirtiler

Kuru göz sendromu ile ilgili semptomlar şunları içerir:

Batma veya yanma

Azalmış veya dalgalı görme

Göz tahrişi veya kaşınma

Özellikle okurken, araba kullanırken veya televizyon izlerken aşırı yırtılma

Gözlerin içinde veya çevresinde lifli mukus

Kontakt lens takmada zorluk

Yukarıda açıklanan belirtiler mutlaka kuru gözünüz olduğu anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte, bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşarsanız, tam bir muayene için göz doktorunuzla iletişime geçin.

Göz Kuruluğu Nedenleri

Gözyaşlarının gözlerinizi yağlamasına ve korumasına izin vermek için uygun yağ, su ve mukus dengesi sağlanmalıdır. Bu bileşenlerden herhangi birinin eksikliği, gözlerin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilmekte. Yüksek kaliteli gözyaşları sabit oranda üretilmezse, gözlerinizin yüzeyi tahriş olur ve gözlerinizi ıslatmak için yaşarır. Bu nedenle kuru gözlerden aşırı yırtılma meydana gelebilmektedir.

Kuru Göz Risk faktörleri

Gözyaşı üretimi normalde yaşlandıkça azalır. Ayrıca, insanlar yaşlandıkça genellikle gözyaşlarındaki uygun yağ, su ve mukus dengesini kaybederler ve bu da sağlıksız bir gözyaşı filmine ve kuru göz semptomlarına yol açar. Kuru göz sendromu ayrıca artrit gibi sistemik hastalıklar ve bazen ağız kuruluğu ile ilişkilendirilmektedir. İlaçlar bazen gözyaşı salgısını azaltarak kuru göz sendromuna neden olur. Göz kuruluğuna neden olabilen yaygın ilaçlar arasında diüretikler, beta blokerler, antihistaminikler, uyku hapları, anksiyete ilaçları, ağrı kesiciler veya alkol bulunmaktadır. Aldığınız tüm ilaçların isimlerini göz doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Ek olarak, kontakt lens takmak bazen kuru göz sendromunu kötüleştirebilir, çünkü kontakt lensi göz yüzeyinde rahatça tolere etmek için yeterli gözyaşı filmi gerekmektedir.

Kuru Göz Testler ve Teşhis

Teşhis, göz doktorunuz tarafından kuruluk veya düzensiz gözyaşı filmi belirtileri ve ayrıca bu semptomların göz kapağı iltihabı veya gözün doğal yağ bezlerinin tıkanması gibi yaygın nedenlerini araştırmak için tam bir göz muayenesi ile başlar. Doktorunuz ayrıca alt göz kapaklarınızın altına filtre kağıdı şeritleri yerleştirir. Bu şekilde gözünüzün temel gözyaşı üretim hızını tedavi amacıyla ölçer. Üretilen gözyaşlarının bileşimini analiz eder. Genel sağlığınızın ve ilaç kullanımınızın gözden geçirilmesi de önemlidir.

Tedavi ve İlaçlar

Göz Kapağı Hijyeni Göz kapağı
boyunca tıkanmış veya iltihaplı yağ bezleri, kalitesiz gözyaşı ve kuru göz sendromuna neden olur. Bu genellikle, tıkanmış bezleri açmak ve gözyaşı filmine doğal yağları salmalarını sağlamak için göz kapaklarına sıcak kompresler uygulamayı içeren göz kapağı hijyenine dikkat edilerek tedavi edilir. Göz kapakları, reçetesiz satılan göz kapağı fırçalarıyla veya bebek şampuanını suyla karıştırarak ve bu karışımla göz kapaklarını pamuklu bir aplikatör (Q-tip) ile ovalayarak temizlenebilir.

Göz Kuruluğu

Gözlerinde kuruluk olan bazı hastalar, kitap okurken, araba kullanırken veya televizyon izlerken gözlerini kırpmaktan fayda görür.

Yapay Gözyaşları
Kuru göz genellikle “yapay gözyaşı” adı verilen göz damlaları kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Yapay gözyaşı reçetesiz temin edilebilmektedir. Yapay gözyaşındaki koruyucu maddelere karşı hassasiyetiniz varsa koruyucu içermeyen göz damlaları mevcuttur. İki saatten fazla suni gözyaşı kullanmanız gerekiyorsa, koruyucu içermeyen markalar sizin için daha iyi olabilecektir. Daha uzun süreli rahatlama sağlamak için daha kalın yapay gözyaşı jelleri ve merhemler de kullanılabilirsiniz, ancak bunların görüşü geçici olarak bulanıklaştırması muhtemeldir. Gün içinde yağlayıcıları kademeli olarak serbest bırakan katı kapak ekleri de bazı insanlar için faydalı olabilmekte.

Gözyaşlarını

korumak Gözlerinizdeki yaşları korumak, gözleri nemli tutmak için başka bir yaklaşımdır. Gözyaşları küçük bir kanaldan buruna akar (bu yüzden ağladığınızda burnunuz akar). Doktorunuz gözyaşınızı korumak ve suni gözyaşının uzun süre dayanmasını sağlamak için bu kanalları geçici veya kalıcı olarak kapatabilmektedir.

Restasis ve topikal steroidler
Restasis adı verilen ve oküler yüzeydeki iltihabı azaltan ilaçlı göz damlaları mevcuttur. Bu damlalar gözyaşı üretimini arttırmada kullanılan bir yöntemdir. Steroid göz damlaları, iltihabı azaltır. Yine bu damlaların kuru göz sendromunun semptomlarını azaltmak için kısa süreler kullanımı da doğrudur.

Serum gözyaşları
Daha şiddetli kuru göz sendromu vakalarında, hastanın kendi kanının serum gözyaşı adı verilen şeffaf kısmından yapılan özel formüle edilmiş gözyaşı damlaları kullanılmaktadır. Serum gözyaşları, kuru göz sendromunun semptomlarını azaltabilecek büyüme faktörleri ve diğer besinleri içermektedir.

PROSE cihazı
Şiddetli kuru göz sendromu olan hastalar için Oküler Yüzey Ekosisteminin Prostetik Rehabilitasyonu (PROSE) adı verilen özel bir kontak lens kullanılabilmektedir. Bu cihaz her hasta için son derece özelleştirilmiştir ve gözün önünü suni gözyaşlarıyla yıkar.

Yoğun atımlı ışık tedavisi (IPL)
Meibomian bezi işlev bozukluğunun neden olduğu göz kuruluğu için IPL tedavisi, kapağı ısıtır. Bu da kapağın tahriş olan kan damarlarındaki iltihabı azaltır ve meibomian bezlerinin düzgün çalışmasını engeller.

Gözyaşlarının buharlaşmasını önlemek için diğer yöntemler

Kışın radyatörün üzerine nemlendirici veya bir kap su koyarak havaya nem katın.

Rüzgarın kuruma etkisini azaltabilecek, etrafı saran gözlükler takmalısınız. ( bazı eyaletlerde araba kullanırken takılması yasaktır.)

Aşırı sıcak bir oda, saç kurutma makinesi veya rüzgar gibi kuruluğu artıran şeylerden kaçının.

Sigara içmeyi veya dumanın etrafında olmayı bırakın

Uyandığınızda gözleriniz kaşınıyorsa, yatmadan önce merhem kullanın. Görüşünüzün geçici olarak bulanıklaşmasına neden olabileceğinden, rahatlık için gerekli olan en az miktarda merhem kullanın.

Kontakt Lens

OPTİKBİLGİ.COM