İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop nedir

Hipermetropi (Yakını görememe) Nedir?

Hipermetrop Gözün ön-arka çapının normalden kısa olması sonucunda, yakını net görememedir.

Göz de korneası daha düz ya da normalden daha kısa (kırıcılığı normalden daha az) olduğu için göze yakın cisimlerden gelen diverjan, birbirinden uzaklaşan ışınlar retinanın arkasında sanal bir noktada odaklanır. Gelen bu görüntü retina üzerinde bulanıktır.

Hipermetropi Nedenleri Nelerdir?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan hipermetrop, aynı zamanda doğuştan da gelebilmektedir. Hipermetropi yaşla birlikte artış gösterir, bunun nedeni yaşla beraber akomodasyon gücünde meydana gelen ilerleyici azalmadır. Ayrıca bir görme kusuru olan hipermetropinin oluşmasında genetik faktörlerde etkili bir rol oynayabilir. Hipermetrop görüntünün retina arkasında odaklanması sonucunda bulanık görme yaratır. Bunun sebebi gözün ön-arka boyunun kısa olması, daha ender olarak da korneanın veya göz merceğinin kırma kuvvetinin az olmasıdır. Ayrıca bir görme kusuru olan hipermetropinin oluşmasında genetik faktörlerde etkili bir rol oynayabilir.

Hipermetropi Belirtileri Nelerdir?

Yakını göremeyen kişilerde okuma yaparken harf veya satırların kayması

Uzun süre okuma yapan kişilerde göz ve baş ağrıları

Yazılarda harfleri iç içe geçmiş gibi görme

Yakına bakarken gözlerin çabuk yorulması

Yakının net görülememesi

Hipermetropi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının en yaygın tedavi yöntemi gözlük kullanmaktır. Hipermetrop kişilerin gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı -dışbükey- merceklerdir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.

Gözlük ve Kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

Hipermetropi Dereceleri Nelerdir?

Genellikle bebekler hipermetrop olarak doğar. 18 yaşına dek zaman içerisinde hipermetropi azalır. 18 yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz. Ancak genç yaşlarda gözlüksüz uzağı net görebilen hipermetroplar, 40 yaştan sonra uzak görüş için de gözlük ihtiyacı duyabilmektedir.

Gözlük ve Lens Dışında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Hipermetropi tedavisi için hekimlerin en çok önerdiği yöntemlerden biriside göz içi mercek tedavisidir. Bu yöntem sayesinde hastalar gözlük ihtiyacı duymadan hayatına devam edebilirler.

Yine hipermetropi tedavisi için önerilen bir diğer yöntem ise lazer tedavisidir. Yapılacak lazer tedavisi sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ama yakını görememe problemi için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 90’ı gözlük veya Kontakt lenssiz tam görebilir.

Gözlük Tedavisi Hipermetropinin Derecesini Düşürür Mü?

Hipermetropi tedavisi için en yaygın yöntem olarak gözlük önerilmektedir. Ancak gözlük veya kontakt lens hipermetropinin derecesini düşürmez. Gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.

Miyop Nedir?